Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se v Cuetzalanu rodí angličtináři a menší narozeninová oslava

Musím říci, že ač jsem během vánočního cestování poznala spoustu krásných míst a zažila jedinečné okamžiky, na které budu ještě dlouho vzpomínat, ke konci už jsem se skutečně těšila na návrat do Cuetzalanu. A to přesto, že zprávy o počasí v Cuetzalanu připomínaly konec světa – mráz v kombinaci s vlhkem a neprostupnou mlhou. Cuetzalan mě však po příjezdu nezklamal, srdečně jsme se přivítali s mými tosepanskými přáteli i s poněkud promrzlým Radkem, který přijel nabídnout angličtinu vesničanům, kteří se do mých kurzů už nevešli. Po rušném týdnu stráveném v Mexiko City se mezi kávovníky, bambusy a vysokými cedry můj srdeční tep opět zklidnil.  

S chutí jsem začala organizovat kurzy angličtiny, v nichž mohli pokračovat pouze studenti, kteří na konci loňského roku prošli závěrečnými testy. Ty sestávaly z písemné a ústní části a hodnotily se procentuelně. Velký důraz se kladl na ústní část zkoušky, kdy studenti pět minut hovořili o své rodině, v písemné části pak na porozumění anglickým větám a na schopnost sestavit věty vlastní, zkrátka na ty dovednosti, které jsou nejvíce potřeba při běžné komunikaci. Až na tři nešťastníky, kteří se na probíranou látku očividně ani nepodívali, zkoušku úspěšně složili všichni. Skupiny tedy zůstaly téměř stejné jako loni, jen jsem sloučila dvě skupiny do jedné, protože v každé z nich zbylo jen asi šest studentů. Velkou změnou je otevření kurzu pro učitele angličtiny, kteří by v budoucnu mohli učit ve svých komunitách a předávat znalosti cizího jazyka z generace na generaci. Do tohoto kurzu chodí mí nejbystřejší studenti, u nichž lze zároveň tušit i jisté pedagogické nadání. Podmínkou účasti v kurzu je závazek, že se v budoucnu o své znalosti angličtiny podělí s ostatními. Nutno podotknout, že podobné ústní závazky jsou zde brány vážněji než písemné smlouvy, zvláště, jde-li o závazek vůči vlastní komunitě. Vzhledem k tomu, že kurz pro učitele je velmi intenzivní (3 x 2 hodiny týdně) a vyžaduje náročnější přípravu, jeden ze svých loňských kurzů jsem přenechala Radkovi. V současné době tedy učím 4 skupiny, celkem 18 hodin týdně.

A to by nebyl Cuetzalan Cuetzalanem, kdyby se tu v novém roce kromě výuky opět nerozproudily různé fiesty a společenské akce. Minulý víkend jsme byli s Radkem pozvaní na narozeniny šestileté dcery mé kamarádky Minervy. Přestavujete-li si ale mexické narozeniny jako rodinnou oslavu s deseti až dvaceti hosty, jejímiž hlavními body je snězení dortu a předání dárků, jste na omylu. Nutno vysvětlit, že pro každé dítě ve věku mezi třemi až šesti lety (čas tu vskutku nehraje moc velkou roli) tu rodiče uspořádají velkou narozeninovou oslavu na počest vstupu jejich ratolesti do života. Podobná velká fiesta se pak koná u příležitosti patnáctých narozenin dcery či syna, kdy se slaví jejich přechod do dospělosti. Vyzdvižení těchto životních okamžiků i vážnost, s jakou se k nim přistupuje, se až nápadně podobá aztéckým slavnostem při narození dítěte a při jeho vstupu do dospělosti.

Malá oslavenkyně Daria zářila v růžových princeznovských šatičkách se stříbrnou korunkou ve vlasech a vítala hosty před kostelem. Oslava totiž začala slavnostní mší, která probíhala stejně slavnostně jako průměrná česká křesťanská svatba. Daria během mše stála, seděla i klečela před oltářem, nechyběly katolické rituály, sborový zpěv ani závěrečné gratulace a focení s rodiči a příbuznými. Poté se všichni důstojně odebrali do domu Minervy, který se celý přeměnil v narozeninovou „oslavovnu“. V jedné z místností stál nazdobený oltář, před nímž k Darie nejdříve slavnostně promluvili rodiče a poté i její kmotři. Následovalo obdarovávání oslavenkyně a blahopřání nekonečné řady hostů. Když byla malá princezna zahrnuta všemi možnými i nemožnými dary, hosté usedli k dlouhým řadám stolů k obědu. Hostů bylo ovšem tolik, že se ke stolům všichni najednou nevešli, a tak se museli vystřídat ve dvou až třech kolech. Celkem bylo na oslavě přítomno asi 130 lidí. Podávalo se tradiční slavnostní jídlo tohoto regionu – kuře s mole, což je omáčka z čokolády a chile. Příjemnou atmosféru dokreslovaly radostné písně linoucí se z reproduktorů. Jediný alkohol se podával chvíli po obědě, kdy hostitelé obcházeli hosty a nalévali každému asi deci likéru z agáve. Přesto se všichni dobře bavili. Vyvrcholením celé oslavy bylo sfouknutí svíček na obrovském dortu s figurkou motýlí princezny, k němuž se všechny děti seběhly jak mravenečci ke kapce sladké limonády.

No a dál už to jsou zas výlety do džungle, tentokrát k turistickým chatkám Tosepanu pro dobrodruhy, kteří si chtějí vyzkoušet přespat v pralese bez elektřiny, teplé vody či postele. Do nejbližší vesnice se odtamtud lze dostat půlhodinovým výšlapem do kopce.

Autor: Michala Bernkopfová | sobota 20.2.2010 18:46 | karma článku: 8,62 | přečteno: 967x
  • Další články autora

Michala Bernkopfová

Nelehký život dobrovolníka aneb na červy si nestěžuj

Ač se může zdát, že jsem se v Mexiku už zcela adaptovala, zdaleka to neplatí ve všem. Mou neustálou výzvou - jak bych to eufemisticky nazvala – je mexické jídlo. Ale ne mexické jídlo jako takové, ale mexické jídlo podávané v místní jídelně. Když odhlédnu od exotických chutí, jako je pálivá salsa, fialová kaše z černých fazolí či nemastná neslaná tortilla, které jsou na jídelníčku denně, a nemůžu říct, že by mě zrovna nadchly, tak tu můj žaludek především svádí boj s nejrůznějšími bakteriemi a červy, které jsou občas servírovány společně s jídlem. Vzhledem ke špíně v místní kuchyni a způsobu skladování potravin to není nijak překvapující.

1.6.2010 v 6:42 | Karma: 13,36 | Přečteno: 1344x | Cestování

Michala Bernkopfová

Česká spravedlnost, nebo mexická solidarita?

Po osmi měsících výuky v Cuetzalanu jsem si myslela, že své studenty už celkem dobře znám. Po testech jsem ale zjistila, že mě pořád mají čím překvapit. Překvapením pro mě byl hlavně jejich způsob uvažování, který zpochybnil to, co jsem v Čechách považovala za samozřejmost.

25.5.2010 v 7:00 | Karma: 18,67 | Přečteno: 1568x | Cestování

Michala Bernkopfová

O mexické byrokracii a jak se v Cuetzalanu nakládá s ohnivou vodou

Po delší odmlce se opět hlásím z indiánského Cuetzalanu. Největší novinkou je, že v Mexiku navzdory původnímu plánu zůstávám i nadále, další půlrok až do září. Možnost zůstat déle mi nabídl Álvaro (jen pro připomenutí, Álvaro je v podstatě „duchovní otec“ Tosepanu), který si dobře uvědomoval, že neustálé střídání učitelů výuce ani studentům zrovna neprospívá. O nabídce jsem moc dlouho nemusela přemýšlet, protože jak asi vyplývá z mých blogů, v Cuetzalanu jsem našla svůj druhý domov. Když toto rozhodnutí odsouhlasilo i vedení Community Inspiration, čekal mě náročný boj s mexickými úřady o získání víza.

26.3.2010 v 19:50 | Karma: 14,12 | Přečteno: 1024x | Diskuse| Cestování

Michala Bernkopfová

Odpověď na dotazy

Jelikož pravidla pro diskutování na idnes jsou nastavena tak šikovně, že mě neumožňují odpovídat na reakce čtenářů pod mými vlastními články, jen protože jsem nenasbírala dostatečný počet "dukátů", odpovím výjimečně touto cestou, ale je to jen výjimečně a na další dotazy či připomínky k jakýmkoli mým dalším článkům už odpovídat nebudu, protože mi to není umožněno.

27.2.2010 v 20:25 | Karma: 8,64 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Cestování

Michala Bernkopfová

Vánoční mexická jízda

V sobotu po Vánocích jsem v Pueble nasedla do Mayolova polorozpadlého auta, jehož kapotu drželo pohromadě několik provázků, a vybaveni skvělou sbírkou kvalitní etnické hudby z celého světa jsme se vydali po stopách starobylých mayských civilizací do bujné džungle slunného jihovýchodního Mexika. Jak jsme sestupovali stále níže a jižněji, krajina se čím dál tím vyrovnávala, teplota stoupala a přibývalo vlhkosti. Po mnohahodinové jízdě jsme večer zastavili ve městě Villahermosa se špinavou řekou, na jejíž březích se chaoticky mísily různé hudební styly vyřvávající ze stánků s občerstvením.

19.2.2010 v 8:00 | Karma: 8,92 | Přečteno: 828x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1243x
Studentka Iberoamerikanistiky, překladatelka a příznivkyně CommUNITY Inspiration chystající se na půl roku do mexických indiánských vesnic vyučovat tam angličtinu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky